katwijk/valkenburg

oprichting

In de zomer van 2017 kwam in het hoofd van initiatiefnemer Geerdina Meijer de gedachte op dat het wel erg bijzonder was om in Katwijk paard te rijden: zo dichtbij de prachtige Berkheide, maar er bijna niet mogen rijden. Dat idee  groeide uit tot een hele actie zowel in als buiten Katwijk, met allerlei groepen in heel Zuid-Holland: paarden verdienen het om in de natuur te zijn. Trainen gaat nergens zo fijn als op het strand en in de duinen, ontspanning vinden voor ruiter, menner,  paard en pony met de teugels los. 

De eerste stap was naar de natuurbeheerders (Staatsbosbeheer en Dunea)  maar die gaven nul op het rekest.

De gemeente dan...daar vinden we wél gehoor met name vanwege de verkeersonveiligheid en de mest op de paden.

En toen kwam de motie van de VVD in Provinciale Staten: meer toegang voor ruiters in natuurgebieden. Het tij lijkt goed en we pakken door.

bestuur

Al snel sloten twee andere fanatieke buiterruiters zich aan bij de initiatiefnemer en in februari 2018 waren we al met zeven ruiters en menners in een soort bestuur. Om ons heen is een grotere groep die hand- en span diensten verleent.
Soms letterlijk: zo spande een menner haar twee Shets in voor de overhandiging van het Burgerinitiatief op 19 februari. Vele mensen kwamen te paard, naar deze overhandiging of naar Omroep West op 7 maart. 
Deze mensen helpen met tips over routes en tactische ideeën voor beïnvloeding van de politiek, of ze haalden handtekeningen op voor het Burgerinitiatief. 

Voor andere gebieden proberen we lokale ruiters en landelijke organisaties te activeren, zoals in Katwijk/Rijnsburg en Noordwijk, in Wassenaar/Voorschoten en bij Bodegraven/ Reeuwijk, zodat ze zoveel als mogelijk gaan inspreken op het juiste moment.  Op dit moment zijn in alle drie deze gebieden ruitergroengroepen. 

Ruiterpad langs de Westerbaan: het eerste officieel aangelegd door de gemeente.... en nu meer!

meer

Op lokaal niveau is het belangrijkste wapenfeit het ingediende Burgerinitiatief (zie elders). In het verlengde hiervan vraagt de raad om een kaart met wens routes en een kostenberekening. Ook zoiets kost geld. Belangrijk is dat we (in samenwerking met RGGRijnmond) eerst deze routes in kaart brengen.
We hebben het eerste ruiterpad(je) in Katwijk langs de Westerbaan om dan via het hondenuitlaatgebied naar het strand en duin te komen.  En een veilige oversteek nadat de verlenging van diezelfde Westerbaan een feit is, hebben we dus al bereikt (zie foto links).
Op provinciaal niveau zitten we namens alle ruitergroengroepen aan tafel bij de provincie die de motie gaat uitvoeren, in de Klankbordgroep Recreatieve routes.  Ze beginnen met een grootscheeps onderzoek onder vele gebruikersgroepen, beheerders/eigenaren en gemeenten, de Healt Check. Vervolgens moet er voor de ruiters en menners voor 1 juni een plan naar de Staten toe met de verbeteringen van die toegang: nu maar in 20% van de natuurgebieden. Daar proberen we van Katwijk een pilot te maken.
Tweede doel van d Klankbordgroep is een meldpunt realiseren voor de gebruikers van de natuurgebieden om problemen te kunnen melden. Het is vaak onduidelijk wie eigenaar is en wie beheerder en waar je dus moet melden als er bv een ruiterpad ineens geblokkeerd wordt.
We hopen via de Klankbordgroep bij de provincie en de landschapstafels de natuurbeheerders ook mee te krijgen met onze plannen.  De provincie heeft over ruimtelijke ordening en natuurbeheer de meeste zeggenschap en zit vaker aan tafel bij de natuurbeheerders dan gemeente of het Rijk. 

 

Contact: emk2400@gmail.com